بی هیچ اغراق و مداهنه‌ای، مفاخر علمی، فرهنگی و هنری در طول هزاره‌ها، پایه و مایه بسیاری از پیشرفت‌های بشری بوده و هستند. هاکوپیان نیز به نوبه خود به عنوان یک نهاد توسعه‌گرای بخش خصوصی، سپاسگزار و پاسدار کوشش‌های بی دریغ سرمایه‌های انسانی و اجتماعی ایران بوده و هست.

استاد کیهان کلهر

نگاهی به جایگاه جهانی کیهانِ موسیقی ایران

برای نخستین بار نامش در سال‌های ابتدایی دهه 70 طنین انداز شد. یعنی زمانی که آلبوم شب، سکوت و کویر را در تمجید از موسیقی محلی و مقامی شمال خراسان ساخت و توانست حال و هوای موسیقی ایران را دگرگون کند. در آن دوران بسیاری از اهالی موسیقی کشور با اشاره به این آلبوم، کیهان کلهر را نابغه جوان موسیقی ایران معرفی کردند. او فقط 30 سال داشت و شاید گمان نمی‌برد که تنها دو دهه بعد پیش بینی‌ها در موردش به واقعیت برسد و در سال 1398 لقب جهانی‌ترین چهره موسیقی ایران را از آن خود کند.

حالا امروز موسیقی ایرانی و گوشه‌های آن با قدمتی کهن، چهره‌ای را در مقابل نگاه مردم جهان قرار داده‌اند که شش بار نامزد دریافت جایزه گرمی شده است و یک‌بار نیز همراه با گروه «جاده ابریشم» این جایزه را با خود به ایران آورده است. کیهان کلهر جایزه منتقدین موسیقی آلمان را نیز در کارنامه خود دارد. دو بار نامزد دریافت جايزه گنجينه ملی در آمريكا شده و بارها نامش در محافل بین المللی به عنوان یکی از برجسته‌ترین موسیقیدانان جهانی در صدر قرار گرفته است. همین چند وقت پیش «مجله سایدلانز انگلیس» وقتی می‌خواست به مناسبت بیستمین سال تولدش نام 20 نوازنده را به عنوان برترین‌های موسیقی جهان معرفی کند، نتوانست کیهان کلهر را نادیده بگیرد و نام او را در میان بهترین‌های دنیای امروز قرار داد. سال 2019 اما اوج درخشش کیهان موسیقی ایران بود. او توانست جایزه وُمِکس را از آن خود کند و به عنوان مرد سال موسیقی جهان معرفی شود. همان موقع برخی تحلیلگران صدای ساز او را زبان یکتای انسانیت در موسیقی معرفی کردند که «غوغای عشق» را به ذهن متبادر می کرد.

کلهر در عرصه جهانی با چهره‌های زیادی همکاری کرده است. اردال ارزنجان از ترکیه، شجاعت حسینخان از هند، تومانی دایاباته از مالی، جوجوما از چین، عالیم قاسم‌اوف از جمهوری آذربایجان، کوارتت زهی بروکلین رایدر، ارکستر فیلارمونیک نیویورک، کوارتت کرونوس، گروه سازهای بادی هلند، رامبراندت تریو و همچنین همکاری با کارگردان سرشناس فرانسیس فوردکاپولا اما همکاری او با گروه بروکلین رایدر از آمریکا و اجرای آلبوم «شهر خاموش» توانست زبان موسیقی او را به زبانی جهانی تبدیل کند. شهر خاموش روایتی اعتراضی به بمباران شیمایی حلبچه است که به نوعی زخم این رفتار غیر انسانی را به دردی مشترک برای همه مردم جهان تبدیل کرد.

شب‌های هاکوپیان-کلهر، میثاقی برای یک پویش تاریخی در هنر ایرانی

نگاه هاکوپیان به کلهر، ایجاد پیوند میان دو فعالیت هنری بود که باید یک پیام مشترک را برای مخاطبان هاکوپیان و حتی همه شهروندان بر جای می‌گذاشت و آن هم این که در روزگار اکنون و با همه سختی‌هایی که می‌شود برای زندگی در نظر گرفت، تنها زبان بی‌مرز هنر است که می‌تواند جامعه انسانی را به عنوان یک فرآیند پویا، زنده و گرم حفظ کند و امید به آینده را فزونی بخشد. صنعت- هنر هاکوپیان در راستای ترویج هنر فاخر زبان کیهان کلهر را در مقطع کنونی بهترین گویش برای تقویت حضور اجتماعی خود و پاسداشت ایده‌ها و اندیشه‌های انسانی یافت. برای همین در آذر‌ماه 98 شب‌های کلهر و هاکوپیان به وجود آمد و زمینه اجرای کنسرت او برای بیش از ۴۰ شب فراهم شد. البته یک شب نیز به طور ویژه «شهروندان هاکوپیان» به سالن رویال‌هال هتل اسپیناس پالاس دعوت شدند تا ارمغان آسمانی ساز کلهر را برای خود جاودان سازند. زبان ساز او برگرفته از گوشه‌های موسیقی اقوام ایرانی است و بی‌شک این بر عهده همه شهروندان است که به سهم خود سعی کنند تا نوای عاشقانه هنر و پیام سرزمین مادری خود را که در بطن همه فعالیت‌های هنر جای گرفته است،  طنین‌انداز شوند. ما نیز با همین نگاه تنها خواستیم تا سهم خود را از این پویش تاریخ‌ساز ادا کرده باشیم. بی‌شک همزیستی صنعت-هنر پوشاک با هنروری معجزه‌آسای کلهر اتفاق بزرگی برای تقویت این هدف خواهد بود. شب‌های کلهر و هاکوپیان ارمغانی بود برای مانایی هنر ناب و فاخر ایرانی که زبانش چیزی جز ادای احترام به شکوه آدمیت نیست. تاریخ این واقعیت را به سخن خواهد آمد.